Chciałbym przypomnieć Wam zapomniany już program telewizyjny „Makłowicz w podróży”.
Pan Robert kilka lat temu gościł kilka dni na Maderze, owocem tej wizyty są trzy odcinki programu prezentującego Maderę nie tylko od strony kulinarnej, ale także kulturalnej i historycznej.
Madera - wyspa ogród
Łagodny, morski klimat podzwrotnikowej Madery tworzy idealne warunki do uprawy roślin. Różne ich egzotyczne gatunki przywozili na wyspę ze swoich zamorskich podróży Portugalczycy. Dzięki temu oraz wulkanicznej glebie Madera jest dziś prawdziwym zielonym ogrodem. Robert Makłowicz prezentuje trzy główne i historycznie ważne uprawy Madery: trzcinę cukrową, winorośl oraz banany.
Z tej pierwszej, częściej niż cukier, wyrabia się dziś aguardente de cana czyli rum. Tej drugiej wyspa zawdzięcza swój najsłynniejszy produkt – wino madera. Banany natomiast podaje się tu chętnie np. jako dodatek do głębinowej ryby zwanej peixe espada – właśnie pałasz octowo-czosnkowy jest daniem głównym odcinka.
Madera - goście archipelagu
Pierwszymi oficjalnymi gośćmi archipelagu byli Portugalczycy, do których Madera i dużo mniejsza od niej wysepka Porto Santo należą do dzisiaj. W ciągu następnych wieków walory tego rajskiego miejsca na Atlantyku miały okazję docenić tak znakomite osobistości, jak Krzysztof Kolumb, cesarzowa Sissi, cesarz Karol Habsburg czy Sir Winston Churchill. Kto wie, być może również nasz XV-wieczny król Władysław Warneńczyk?…
Podróżnik i smakosz z Krakowa odnajduje na wyspie ślady jej słynnych gości, odwiedza uczęszczane przez nich miejsca i delektuje się przysmakami, którymi ich tutaj karmiono. W menu odcinka m.in. prego no bolo do caco, czyli wołowina w chlebie pieczonym na kamieniu, oraz picado z papryką.
Madera - Funchal
Do stolicy Madery turyści wkraczają zwykle od strony portu – przybija tu wiele cruiserów, ogromnych statków wycieczkowych, odbywających rejsy między Europą a Afryką czy Ameryką. Położony blisko portu miejski targ spożywczy kusi mnogością egzotycznych owoców. Krytyk kulinarny z Polski zasięga informacji na ich temat u sprzedawcy i próbuje nowych smaków. Po krótkim wypadzie na piaszczyste plaże pobliskiej wyspy Porto Santo, wraca do historycznej części Funchal, gdzie w Fortecy
Św. Jakuba przyrządza z kupionego na targu tuńczyka miejscowe danie o nazwie caldeira.
Na koniec wizyta u znanego w Funchal szefa kuchni Octávio Freitasa i degustacja jego wariacji na temat kuchni Madery.
Opisy odcinków pochodzą ze strony vod.tvp.pl.