Wino Madera

You are currently viewing Wino Madera

Wizyta na Maderze nie jest kompletna bez degustacji słynnego wina z Madery: ktokolwiek go spróbował, dobrze wie, o czym mowa…

Powstaje w lokalnych winnicach, z owoców  delikatnie uprawianych na małych  poios (tarasowych kpolacg), zarówno w górach, jak i nad morzem. Jest to wino likierowe (zawartość alkoholu 17-22% obj.), gdzie naturalna fermentacja jest przerywana przez dodanie alkoholu (wzmocnienie).

To właśnie Maderą świętowano podpisanie Deklaracji Niepodległości Stanów Zjednoczonych w 1776 roku.

Uprawa winorośli na Maderze sięga prawie XV wieku. Wyspa ma bardzo urodzajną, powulkaniczną glebę i wysoki poziom opadów. Dzięki różnej wysokości, na której położone są winnice, Madera ma aż 7 mikroklimatów z 11 regionami winiarskimi. Winnice na wyspie zajmują niecałe 500 hektarów, podzielonych na nieco ponad 1000 osób zajmujących się uprawa winorośli.

Wino Madeira skąd się wzięło?

W połowie XVII wieku Madera stała się ważnym przystankiem dla portugalskich odkrywców udających się do kolonii w Brazylii lub w Afryce do Indii. Aby przetrwać oceaniczną podróż przez równik, do beczek z winem dodawano spirytus z trzciny cukrowej. Kilkadziesiąt dni spędzonych w podróży w cieple sprawiało, że madera zyskiwała w smaku.

Początkowo myślano, że złożoność smaku to zasługa morskiej podróży, dlatego też beczki z winem ładowano na statki i wyprawiano w podróż tylko po to, żeby uzyskać szlahetniejszy smak.

Koniec końców odkryto, że niepowtarzalny smak i aromat wina to nie zasługa morskich podróży tylko wpływ wysokiej temperatury.

Jak powstaje Madera

Aby otrzymać vinho da roda, czyli wino rejsowe, bo pod taką nazwą zostało przed wiekami ochrzczone, należy w procesie produkcji stworzyć warunki zbliżone do tych, które miały miejsce podczas dalekomorskich rejsów. Przede wszystkim trzeba uzyskać odpowiednią, podwyższoną temperaturę dojrzewania i oksydacji (utleniania). Jest kilka sposobów/stylów robienia madery.

Wzmacniane wina z Madery są starzone w dużych beczkach z dębu amerykańskiego lub tropikalnego, na przykład z Brazylii. Są też celowo utleniane, a mówiąc dokładniej „maderyzowane”.

Po okresie fermentacji wino w 600-litrowych beczkach (pipes) trafia do pomieszczenia ciepłowniczego, tzw. estufas, gdzie przebywa w temperaturze 30-40 °C przez okres ok. 6-12 miesięcy. Niekiedy producenci efekt ten uzyskują poprzez podgrzewanie wina przez 3 miesiące w wielkiej kadzi w temperaturze 45-50 °C. Najlepsze madery dojrzewają jednak zdecydowanie wolniej i w sposób naturalny w budynkach zwanych lodge. Beczki pipes ustawia się pod zadaszeniem na krokwiach (canteiro) i wystawia wino na bezpośrednie działanie warunków pogodowych, nawet i na 20 lat. Canteiro to kosztowny sposób, każdego roku 3 proc. wina wyparowuje, co również podnosi poziom alkoholu. Jest to metoda starzenia zarezerwowana dla jakościowych win z Madery. Wzmocnienie destylatem winnym, w zależności od stylu odbywa się po częściowej lub całkowitej fermentacji.

Odmiany Madery

Wino Madera produkowane jest obecnie z czterech podstawowych odmian winorośli. Ich nazwy odpowiadają typom wina. Sercial to wino wytrawne, o jasnozłotej barwie. Charakteryzuje się ostrym zapachem i smakiem z lekkim posmakiem dojrzałego parmezanu. Jest idealny jako aperitif.  Vredelho to półwytrawna odmiana o barwie bursztynowej i lekko orzechowym i kwaskowym posmakiem. Bual jest jasnobrązowym, półsłodkim winem, mocno aromatycznym, z wyczuwalnym smakiem karmelu, czekolady. Malvasia to ciężkie, słodkie i ciemne wino o wyczuwalnym smaku palonego karmelu.

Madery rocznikowe pochodzą z jednej odmiany i spędzają w beczkach minimum 20 lat, ale najlepsze z nich mają ponad 100 lat. Madera jest winem któremu wiek tylko służy. Im starsze, tym lepsze . Wino nie psuje się nawet po otwarciu butelki. Można je w niej przechowywać miesiące, a nawet lata. 

Najlepszy sposób na poznanie wina Maderia

Podczas tworzenia artykułu wspomagałem się materiałami z poniższych stron:
www.blandys.com
studiowina.pl
kulturaliberalna.pl

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments