Nasze restauracyjne odkrycia – część 2

You are currently viewing Nasze restauracyjne odkrycia – część 2

Kilka lat temu, dokładnie w październiku 2021 roku na blogu pojawił się wpis nasze restauracyjne odkrycia, w tym wpisie zaprezentowałem nieoczywiste restauracje / bary na wyspie. Wpis jest chętnie czytany, stąd też pomysł na małą aktualizację.

Dzisiaj chcę zaprezentować Wam kolejne miejsca na Maderze w których można dobrze zjeść.

Bragados Santana

Santana zlokalizowana jest we wschodniej części wyspy, niewątpliwą atrakcją tej miejscowości są trójkątne domki. Nieopodal domków znajduje się restauracja Bragados. 

Menu oferuje różnorodne dania kuchni portugalskiej z dużymi porcjami i tradycyjnymi napojami alkoholowymi. Bragados posiada również przyjemny bar przekąskowy z małym patio. Odpowiedni dla grup lub rodzinnych posiłków.

Porcje są obfite, można by nawet rzec, że nie do przejedzenia. Dania przygotowana ze świeżych produktów, najlepszą rekomendacją niech będzie to, że jest to bardzo popularne miejsce wśród miejscowych.

São Cristóvão

Restauracja São Cristóvão znajduje się na północnym wybrzeżu wyspy, tuż obok punktu widokowego o tej samej nazwie. Jest to duży lokal z miejscami wewnątrz oraz na tarasie z fantastycznym widokiem.

W wielu przypadkach miejsce to odnajduje się przypadkiem, podczas wizyty punktu widokowego, ale położenie  restauracji sprawia, że spora część osób zatrzymuje się tu na posiłek.

Znajdziesz tu dania klasyczne dania lokalnej kuchni, porcje są duże, a ceny niewygórowane. Jest to idealne miejsce na spokojny posiłek z pięknymi widokami.

Przy okazji tego miejsca i kuchni maderyjskiej. Któregoś razu usłyszałem tutaj rozmowę polskich klientów z obsługą, że espetada była „spalona” z zewnątrz i wręcz surowa wewnątrz, że jest to niedopuszczalne. Na Maderze tak przygotowana wołowina jest jak najbardziej ok, miejscowi dziwią się, że w Polsce wołowinę dusi się godzinami.

Joe's Bar

Joe’s Bar ma już chyba status kultowego wśród mieszkańców wyspy. Jeśli będziesz w okolicy Jardim do Mar warto tutaj zajrzeć. Nie jest to duży lokal, ale szczelnie wypełnia się popołudniami.

Miejsce specjalizuje się w grilowanym mięsie, karta nie jest obszerna, ale z pewnością znajdziesz tutaj cos dla siebie. W Joe’s bar bardzo lubię wariacje na temat bolo do caco, warto spróbować też robionych na miejscu lodów.

As Fontes do Horácio

As Fontes do Horácio to jedna z moich ulubionych restauracji na Maderze. Znajduje się na południowym zachodzie wyspy w Calhecie. Jest nieco na uboczu i ciężko na nią trafić „przy okazji”. Jest bardzo popularna wśród mieszkańców wyspy.

Menu restauracji to przede wszystkim wołowina pod różnymi postaciami (espetada i steki), ponadto w menu znajduje się kilka pozycji z rybami i owocami morza. Do posiłku jest bogaty wybór win, zwieńczeniem są wyśmienite desery. Z pewnością nie wyjdziecie stąd głodni, końcowy rachunek nie zrujnuje budżetu.

Taberna da Poncha

Ostatnie miejsce to luźna propozycja skierowana do tych, którzy chcę spróbować lokalnego napoju alkoholowego „poncha”. Miejsce to jest uważane za jedno z najlepszych na wyspie. Ma swój niepowtarzalny klimat.

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments