Najpyszniejsze owoce Madery

You are currently viewing Najpyszniejsze owoce Madery
Owoce z Madery

Madera słynie z pysznych i egzotycznych owoców. Dzięki subtropikalnemu klimatowi i żyznej glebie owoce na Maderze obficie wypełniają stoły i targi regionalne kolorem i smakiem.

Owoce stosuje się twórczo, czy to w typowych daniach, w sałatkach (awokado), lodach (figi Surinam wiśniowe lub kaktusowe), sokach (mango i marakuja), dżemach (guawa, winogrono lub loquat), prażonych (kasztany).

 

Sezon jesienno - zimowy

Jabłko z kremem (anona) jest ulubionym oocem od listopada do lutego. Ma słodki smak i jest wyjątkowo delikatny w dotyku. Oprócz wielu witamin jest znany ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Możesz go skosztować bezpośrednio po obraniu lub pokroić na pół za pomocą łyżki, ale nie jedz nasion. Jest to stosunkowo duży owoc, więc łatwo się dzieli.

Jesienią na ulicach często pojawiają się kasztany. W Curral das Freiras odbywa się impreza w całości poświęcona temu owocowi. 

W tym czasie pojawia się też awokado, a maślany smak sprawia, że ​​można go dostosować do wielu zastosowań – słonych lub słodkich. W  sezonie jesienno-zimowym obfitują również bardziej popularne owoce, takie jak pomarańcza, mango i mandarynka., a także guawa i pigwy, które są najczęściej używane do przetworów.

Sezon wiosenno - letni

Marakuja zasługuje na szczególną uwagę, ponieważ można znaleźć wiele odmian na targach Madery, a mianowicie na charakterystycznym rynku rolników (Mercado dos Lavradores). Położony w starej części Funchal, to miejsce, w którym można poznać i spróbować większości regionalnych owoców.

Najbardziej charakterystyczną marakują na Maderze jest purpurowa marakuja, której piękny pnący kwiat zdobi tarasy domów i stoków Madery. Ale istnieje wiele innych odmian: marakuja bananowa, marakuja ananasowa, marakuja cytrynowa itp. Delektuj się różnymi smakami i nie zapomnij skosztować słynnego budyniu z marakui!

Posmakuj owoców pokrojonych na pół za pomocą łyżki lub miąższu, aby zrobić soki, dżemy lub desery.

 

Jabłka i gruszki są typowe dla okresu wiosenno-letniego, szczególnie słynne gruszki Ponta do Pargo o wyjątkowym aromacie. Na Maderze jest jeszcze jeden owoc, który ze względu na swój egzotyczny wygląd budzi wiele ciekawości wśród odwiedzających. Nazywa się banano-ananas (Monstera Deliciosa). Jest pokryty sześciokątnymi łuskami, które opadają w miarę dojrzewania owoców. Niektórzy porównują jego smak do ananasa lub banana. 

Mówiąc o egzotycznych owocach, czy wiesz o figach kaktusowych? Te owoce rosną w kaktusie, ale należy zwrócić uwagę na ich zbiór. Ponieważ są pełne cierni, będziesz musiał używać rękawiczek lub odpowiednich narzędzi. Po usunięciu skórę, często są spożywane na zimno lub w postaci lodów.

Wiśnie obfitują w Câmara de Lobos, a dokładniej w Jardim da Serra, i chociaż są mniejsze niż zwykle, nagradzają cudownym smakiem. Wiśnie Surinam, choć pochodzące z Ameryki Południowej, są bardzo często spotykane na wyspie i można je spożywać bezpośrednio, dlatego należy zwrócić uwagę, ponieważ zawierają duże nasiona.

Na przełomie sierpnia i września zbierane są winogrona, wtedy też  obchodzony jest festiwal wina . Winogrona z Madery wykorzystywane są głównie do produkcji wina Madeira, ale można je również spożywać bezpośrednio.

Porto Santo to kolejny raj pod względem letnich owoców, a mianowicie fig, winogron, arbuzów i melonów – są tak dobre, że same w sobie są warte odwiedzenia  złotej wyspie !! 

Kończymy najbardziej charakterystycznym owocem Madery, bananem z Madery, który, jak głosi regionalne powiedzenie „jest mały, ale dobry”, a co najważniejsze, można nim delektować się przez cały rok!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments