Lokalne napoje na Maderze

You are currently viewing Lokalne napoje na Maderze

Mam w zwyczaju probować lokalnych dań i napojów podczas odwiedzin miejsc w których jeszcze nie byłem. 

Madera ma bogatą listę napojów bezalkoholowych jak i alkoholowych. Niektóre z nich jak wino Madeira znane jest na całym świecie. Ale są też takie, które dostępne są w zasadzie tylko na Maderze, takimi napojami są Brisa i poncha

Zapraszam do krótkiego przewodnika po lokalnych napojach, które z pewnością spotkacie na Maderze.

Wino Madera

Zestawienie musi otworzyć sztandarowy produkt wyspy czyli wino Madera. Jest to dość specyficzne wino, ze względu na dodatek spirytusu z trzciny cukorowej, dzięki czemy wina mają około 20% alkoholu.

Powstają z czterech winorośli, które określają też czy wino będzie słodkie czy wytrawne:

Malvasia – ciemnobrązowe, oleiste i intensywnie pachnące wino. Jest to najsłodsze wino.

Bual –  robiony jest z jasnych winogron o tej samej nazwie. To lżejsza i mniej słodka wersja Malvasi, zaliczana do win deserowych.

Verdelho – półsłodkie wino, rozwijaja niezwykle złożony charakter przypominający prażone orzechy.

Sercial (cerceal) – to najbardziej wytrawne i orzeźwiające wino. Doskonale pobudzające apetyt. 

Najszlachetniejsze Madery to oczywiście wina rocznikowe, które pochodzą z jednej odmiany i leżakują w beczkach co najmniej 20 lat. Najlepsze z nich mają ponad 100 lat. Można powiedzieć, że przysłowie im wino starsze tym lepsze doskonale sprawdza się w przypadku wina Madera.

Więcej o winach Madera przeczytasz we wpisie : Wino Madera.

Poncha

Będąc na Maderze nie wypada nie spróbować Ponchy. Jest to napój stworzony przez rybaków z Câmara de Lobos. Jak to zwykle bywa dobre rzeczy powstają przez przypadek 🙂 Nie inaczej było z Ponchą, otóż wszystko zaczęło się od szkorbutu. Rybacy aby zapobiegac tej chorobie mieli spożywac cytryny, żeby cytryny się nie popsuły przewożono je w mieszance rumu i melasy z trzciny cukrowej.

Dzisiaj tradycyjna Poncha da Madeira produkowana jest z rumu aguardente de cana, miodu, cukru trzcinowego i soku cytrynowego (czasem pomarańczowego).

Najlepszą Ponchę piłem w nieoczywistym miejscu, mianowicie w Santanie, w jednym z tradycyjnych domów znajdujących się obok urzędu miejskiego.

Jeśli nie bedzię Cię w Santanie to najlepiej wybierz się do Rei da Poncha w Funchal.

Nikita

O Nikicie można powiedzieć dwie rzeczy: że są tacy którzy ją uwielbją i tacy, którzy nie dadzą się przekonać do wypicia. Są też opinie, że jeśli pijesz Nikitę jesteś prawdziwym maderyjczykiem 🙂

Nikita to tradycyjny napój, któy powstał  – a jakże – w Câmara de Lobos. Napój stworzył w 1985 roku człowiek o imieniu Marcelino, nazwa napoju wzięła się od piosenki Eltona Johna „Nikita”, która zainspirowała Marcelino do stworzenia tego napoju.

Czymże jest Nikita? To tradycyjny, kremowy napój z lodów ananasowych lub waniliowych, soku ananasowego, plasterka ananasa i piwa, rzadziej białego wina.

Likiery

Na Maderze jest długa tradycja produkcji likierów. Jeśli lubisz ten rodzaj alkoholu to musisz koniecznie wybrać się do Curral das Freiras. W tej miejscowości wytwarza się m.in. likier kasztanowy (Licor de Castanha), likier orzechowy (Noz Licor) czy ginja  – likier z wiśni i aguardente.

Na wyspie można też kupić likier bananowy, Licor de Tangerina (likier ze skórek mandarynek)  oraz Aniz czyli likier anyżowy.

Pé de Cabra

Pé de Cabra to tradycyjny napój alkoholowy z Madery, przygotowywany z wytrawnego wina (lub wina Madera), czarnego piwa, cukru, czekolady w proszku i skórki z cytryny.
Napój ten pochodzi z Câmara de Lobos i jest przygotowywany za pomocą patyczka poncha.

Coral (lokalne piwo)

Madera ma świetne lokalne piwo o nazwie „Coral”. Warzone od 1969 roku przez Empresa de Cervejas da Madeira.

Warzone jest z najlepszych słodów czeskiego pochodzenia, fermentowany w niskich temperaturach. 

Brisa i Laranjada

Brisa bardzo populany gazowany bezalkoholowy. W ofercie jest kilka smaków:  marakuja, jabłko, cytryna i pomarańcza.

Bardzo rzadko sięgam po słodkie napoje gazowane, ale na Maderze nie mogę odmówić sobie Brisa Maracujá zwłaszcza bez dodatku cukru.

Laranjada to gazowany napój bezalkoholowy o smaku pomarańczowym. Został wprowadzony na rynek w 1872 roku, tym samym jest o 14 lat starsza niz słynna Coca Cola.

Na Maderze napój ten często miesza się z winem (sangria) lub piwem Coral.

Zdejęcie tytułowe: fs999

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments