Siadasz przy stoliku w uroczej restauracji położonej na klifie nad morzem, albo na ulicy na starym mieście w Funchal, może pośród pachnących laurem lasów gór Madery, lub na plaży w Porto Santo i jaka jest pierwsza rzecz, którą kelner przynosi do stołu?
Czujesz zapach czosnku i pietruszki, patrzysz na ten płaski okrągły bochenek i pytasz: co to jest?
Odpowiedź jest zaskoczeniem: Bolo do Caco, czyli ciasto z łupka! Ciasto? Tak, ciasto. A potem spróbuj. A potem stajesz się fanem!
Małe co nieco o Bolo do caco
Nazwa tego chleba ma związek z jego pochodzeniem, ponieważ zaczął być wypiekany na Archipelagu Madery już w XV wieku, na samym początku kolonizacji tych makaronezyjskich wysp, które zostały odkryte w 1418 roku. W tym czasie najcięższą pracę wykonywali niewolnicy przywiezieni z Afryki Północnej i przywieźli przepis na ten prosty chleb, który można było upiec na płycie bazaltowej, która była umieszczana prosto na gorącym żarze w ogniu. Wówczas ludność nie mogła budować pieców w swoich domach, ponieważ mogły one być własnością tylko szlachty i duchowieństwa. Ci ostatni pobierali wysokie podatki za używanie pieców do pieczenia chleba, więc uboższa część społeczeństwa musiała dostosować swoje zwyczaje wypieku chleba. I tak narodziło się Bolo do Caco, nazwane ciastem, dzięki czemu mogli unikać podatków. Czy to nie jest genialne?
Niektórzy twierdzą, że pochodzenie przepisu sięga aż do Hebrajczyków, jak to jest opisane w Starym Testamencie, jednak wersja maderyjska ma coś bardzo wyjątkowego: ciasto zawiera nie tylko mąkę, wodę i drożdże jak każdy chleb: większość pszenicy na wyspie (której nie uprawiano dużo ze względu na stromość terenu) była zarezerwowana do wypełnienia ładowni statków, które przepływały na Maderę aby uzupełnić zapasy w drodze na zachód. Więc jaki składnik został dodany, aby zaoszczędzić na mące?
Roślina, która radzi sobie tutaj wyjątkowo dobrze i która jest absolutnie pyszna: bataty czyli słodkie ziemniaki! Dlatego też pierwszym krokiem podczas przygotowywania bolo do caco jest ugotowanie lub upieczenie słodkich ziemniaków, a następnie wymieszanie ich z ciastem, aby nadać mu niezrównany smak, dzięki czemu jest tam nuta słodyczy.
Bolo do caco - z czym to się je?
Nadal trwa wielka dyskusja, czy Bolo do Caco pochodzi z Madery czy Porto Santo, ale większość Maderzyjczyków zgodzi się, że ten wykonany na złotej wyspie Porto Santo jest lepszy. Niektórzy twierdzą, że jest to związane z tym, że Maderyjczycy spędzają wakacje na Porto Santo, a wszyscy możemy stwierdzić, że wakacje są najlepszą przyprawą na świecie!
Bolo do Caco serwowane jest na całym archipelagu Madery i jest bardzo popularne na uroczystościach wiejskich, za pomocą bolo do caco można brać wspaniałe kawałki wołowiny z espetady. W restauracjach podawany jest jako przystawka, ociekająca masłem czosnkowym, lub jako dodatek do skwierczącej patelni pełnej grillowanych limpetów. Niektóre bary mają go nawet podawanego jako posiłek, ze smażonym stekiem, serem, szynką, sałatą, pomidorem i jajkiem sadzonym: to jest nasz fast food. Instytucja sama w sobie. Można go zjeść z filetem z espady lub z ośmiornicą duszoną w sosie pomidorowo-cebulowym albo innym lokalnym daniem. Istnieje nawet wegetariańska opcja omletu z cebulą i pietruszką, która bardzo dobrze komponuje się z zawsze obecnym masłem czosnkowym.
Gdzie zjeść bolo do caco
Tak jak wcześniej wspominałem, bolo do caco jest tak popularne na Maderze, że nie powinno być problemu z jego spróbowaniem.
Niemniej są wyspecjalizowane miejsca, które wyspecjalizowały się w produkcji tego przysmaku.
- Casa Bolo do Caco w Funchal (mapa);
- Bolo do Caco, Gelados w Funchal (mapa);
- A Arte Do Bolo Do Caco w Funchal (mapa);
- Bolo Do Caco Da Calheta w Arco da Calheta (mapa);
- Bolo do Caco Bar & Grill w Sao Jorge (mapa);
- Bolo do Caco w Porto Moniz (mapa);
- Restaurante Snack Bar Faísca w Ribeiro Frio (mapa);
- Snack Bar De Bolo Do Caco w Vila Baleria na Porto Santo (mapa);
Nico’s Bolo do Caco w Vila Baleria na Porto Santo (mapa)
Przepis na bolo do caco
Nie martw się, że nie masz kamiennej płyty i otwartego ognia, patelnia i kuchenka oraz piekarnik to wszystko, czego potrzebujesz. Nie będzie smakować tak samo, ale sprawi, że się uśmiechniesz, myśląc o wszystkich niezapomnianych posiłkach, które jadłeś na Maderze!
Przepis:
1. Rozgrzej piekarnik do 180º. Bataty ze skórką owiń folią aluminiową i piecz przez około 1 godzinę.
2. Rozrób 10 g świeżych drożdży piekarskich w ciepłej wodzie, dodaj 1 łyżkę cukru i wymieszaj.
3. Do miski wsyp 250 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę drobnej soli, rozrobione drożdże i 150g tłuczonych batatów.
4. Wymieszaj i dodawaj ciepłą wodę, aż otrzymasz ciasto chlebowe. Zagniataj przez 10 minut, a następnie pozwól drożdżom wyrosnąć, aby ciasto podwoiło objętość.
5. Gdy ciasto wyrośnie połóż je na blat, ponownie zagnieć i podziel na 6 kawałków. Następnie spłaszcz je, tak aby przypominało grubsze naleśniki. Niektórzy twierdzą, że bolo do caco jest jeszcze lepsze, jeśli jest ugniatane po raz trzeci.
6. Tak przygotowane placki pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 15 minut, a następnie upiecz na bardzo gorącej patelni, najlepiej wykonanej z żelaza, lub kamienia do pizzy,.
7. W międzyczasie przygotuj masło czosnkowe: dodaj 3 łyżki miękkiego masła, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki i wszystko wymieszaj na gładką masę.
8. Rozłóż na ciepłym chlebie, posmakuj i wróć na Maderę
Ale wiecie, że bataty po portugalsku to ziemniaki? I z tego co sprawdzałam i pytałam, to bolo do caco jest robiony z dodatkiem właśnie tych zwykłych, a nie słodkich ziemniaków
Bolo do caco jest lekko słodkawe i robiąc je z ziemniaków nawet dosłodzić ych nie będzie to taki sam smak jak z batatów. Klasyczne bolo robi się z batatów czyli batata dolce.